Graphic design reprezintă una dintre tendinţele la modă în amenajări interioare anul acesta, subiectul general pe care l-am atins pe alocuri şi aici.
Bazat pe fotografie şi ilustraţie, conceptul de graphic design combină simboluri, imagini şi text pentru a crea reprezentări vizuale prin care pot fi transmise diverse concepte şi idei.
Prezent la început cu precădere în publicitate, web design, design editorial (reviste, cărţi, ziare) sau corporate design (branding şi logo), conceptul de graphic design şi-a descoperit încet dar sigur utilitatea şi în amenajările interioare.
Cu ocazia acestui articol, vom discuta despre stilul minimalist din perspectiva graphic design, urmând să continuăm şi cu alte subiecte pe această temă.
Minimalismul – elemente introductive
Curentul minimalist a fost, este şi va fi unul dintre cele mai populare curente cu grad sporit de aplicabilitate şi în amenajările interioare. Acesta apare la începutul secolului al XX-lea şi se dezvoltă treptat. Focusul sau asupra simplităţii şi funcţionalităţii l-a făcut foarte cunoscut şi apreciat de către mulţi, urmând să fie adoptat relativ rapid de către cele mai cunoscute branduri din diferite industrii, inclusiv din mediul online.
Spre exemplu, gigantul Apple este binecunoscut pentru abordarea sa minimalistă “less is more”, iar Google nu s-a lăsat mai prejos şi a împrumutat multe elemente din acest current (în special fundalul alb).
Dar să lăsăm amănuntele deoparte şi să ne concentrăm pe amenajările interioare.
Stilul minimalist – funcţionalitatea este cuvântul de ordine
Stilul minimalist în amenajările interioare este caracterizat de aproximativ aceleaşi concepte definitorii : decoraţiuni minimale, accesorii şi mobilier cât mai simple, cu un accent foarte mare pe funcționalitate.
Interioarele monocrome sunt întotdeauna la modă în ceea ce priveşte stilul minimalist, tocmai pentru că sunt expresia eficienţei.
Ce culori caracterizează stilul minimalist în amenajările interioare?
Cel mai des întâlnite culori întâlnite la stilul minimalist sunt cele neutre: alb, gri, bej, negru. Aici revenim la ceea ce spuneam mai devreme în legătură cu interioarele monocrome, însă cu o precizare: se pot folosi şi culorile primare, însă fără a se exagera.
Ideea principala pentru un design cât mai reuşit în stilul minimalist este crearea unei senzaţii de relaxare şi de intimidate.
Cum să folosiți lumina?
Ca pentru orice amenajare interioară profesionistă, lumina joacă un rol crucial. În cazul stilului minimalist, această poate fi atât naturală cât şi artificială, însă difuza şi capabilă să oferă aceea impresie de intimitate şi relaxare.
Sugerăm ca lumina să provină de la mai multe corpuri de iluminat.
Despre mobilierul minimalist
În general, mobilierul minimalist este caracterizat prin linii drepte, cât mai simple şi practice. Întrucât stilul minimalist prinde excelent pentru locuinţele mai mici, unde fiecare centimetru contează, ideal ar fi ca piesele de mobilier să fie făcute la comandă.
Ca materiale, mergeţi pe lemn, inox, sticlă mată sau sticlă semitransparentă. Atenţie însă: fiindcă discutăm despre curentul minimalist, trebuie să aveţi mare grijă ca niciun element să fie în plus, să încarce fără motiv camera sau să fie prea kitchos.
Şi la final… pereţii!
De obicei albul este culoarea de folosit pentru pereţii în stilul minimalist. Desigur, este indicat să folosiţi şi tapet pentru unul sau, de ce nu, mai mulţi pereţi. Motivele tapetului rămân în întregime la alegerea voastră.
pCon.planner catalog – oferta completă pentru tine!
Dacă sunteţi interesaţi de o gamă extrem de variată de modele de mobilier şi produse pentru amenajări interioare, accesaţi catalogul pCon.planner şi vă garantăm că nu veţi regreta!
Sursa foto:
decoist.com