Realitatea virtuală şi amenajările interioare par să devină uşor-uşor o pereche tot mai potrivită. Când apărea Pinterestul, în 2010, industria amenajărilor interioare nota un pas mare înainte în relaţia dintre designer şi consumatori.
Acum, o dată cu evoluţia tehnicilor de realitate virtuală, lucrurile au ajuns la un cu totul alt nivel. Exemple sugestive le puteți vedea în articolul cu sumarul evenimentului de la Cologne, la care și echipa creatore pCon a fost prezentă!
Ceea ce a pornit ca o intenţie de a oferi un grad mai mare de imersiune amatorilor de gaming, a devenit mai rapid decât ne aşteptăm într-o tehnologie cu numeroase aplicabilităţi și utilități în variate domenii.
Realitatea virtuală pe înţelesul tuturor
Pe Wikipedia vedem că realitatea virtuală “se referă la ambianţe artificiale create pe calculator care oferă o simulare a realităţii atât de reuşită, încât utilizatorul poate capăta impresia de prezenţă fizică aproape reală, atât în anumite locuri reale, cât şi în locuri imaginare”.
Cum adaptăm definiţia această în raport cu designul interior? Să facem împreună un exerciţiu de imaginaţie. Închipuiţi-va că puteţi vizită o locuinţa care nu a fost încă construită, dar este complet mobilată şi utilată în stilul care va place cel mai mult. Culorile sunt perfect complementare. Priveliştea de la ferestre vă taie respiraţia. Mobilă este 100% “spot on”.
Acea lume este acum realitate. Bine aţi venit în realitatea virtuală a amenajărilor interioare, noua dimensiune care este pe cale să schimbe percepţia despre designul interior. Pentru totdeauna.
Cum folosesc designerii din amenajările interioare realitatea virtuală în vânzări?
Mulţi dintre designerii de top de astăzi folosesc o combinaţie de tehnologii care-I ajută să le ofere clienţilor recomandări cât mai complete, în funcţie de dorinţele fiecăruia. De regulă, designerii apelează chiar şi la diverse chestionare şi mici quizzuri cu întrebări despre preferinţele consumatorilor.
În funcţie de răspunsurile primate, recomandările pot lua forma unor exemple… 3D, mostre în realitatea augmentată şi în realitatea virtuală. Şi lucrurile astea chiar prind. De ce? E simplu: cui nu i-ar plăcea să poate să vadă şi să experimenteze propria-I viziune a locuinţei ideale?! Acum acest lucru este posibil şi este mai simplu ca niciodată. Spre exemplu, la multe dintre smartphone-urile de astăzi vă puteţi conecta o pereche de ochelari 3D şi puteţi admira minunăţiile tehnologiei!
Mai multe detalii interesante găsiți în acest articol, de la colegii noști de pe blogul în engleză.
Şi numărul investitorilor în tehnologii de realitate virtuală creşte!
Tot mai multe companii îşi dezvoltă platformele de realitate virtuală. Google Cardboard, Microsoft Hololens, Samsung Gear VR sunt doar câteva exemple.
Ceea ce putem spune cu siguranţă este că deocamdată nu am văzut tot de ceea ce este realitatea virtuală capabilă în domeniul amenajărilor interioare. Mai sunt încă foarte multe uşi închise, care abia aşteaptă să fie deschise. Până când le vom cunoaşte pe toate, trebuie să mai treacă un timp.