Izolarea fonică este foarte importantă. Nimeni nu contestă asta. Şi totuşi, acest aspect este de multe ori ignorat de designeri şi arhitecţi. Julian Treasure explică în filmul de mai jos de ce arhitecţii trebuie să ţină cont de izolarea fonică atunci când fac un proiect – de ce copii noştri vin obosiţi de la şcoală, de ce pacienţii din spitale nu se însănătoşesc mai repede şi de ce suntem obosiţi când venim acasă după o zi de muncă într-un birou open-space.
Filmul durează 10 min şi are subtitrare în limba română.
Ce legătură are izolarea fonică cu pCon.planner? Ei bine, pCon.planner poate procesa date ce conţin informaţii despre acustică. Elementele arhitecturale de bază din pCon.planner precum pereţi, uşi, podea şi tavan conţin deja aceste informaţii. În momentul în care o uşă este adăugată în amenajare, aceasta conţine încă o reprezentare 3D (pe lângă informaţia 2D şi 3D standard) care este ataşată de layerul *ACOUSTICS_WALLELEMENT, layer care implicit nu este vizibil în amenajare. Dacă însa acesta va fi activat, peste reprezentarea 3D a uşii va fi afişată şi informaţia despre acustică, reprezentată printr-o geometrie 3D de altă culoare.
Producători precum Rehau, ZilenZio şi Recytex (sub marca silent.office.wall) oferă deja soluţii pentru spaţiile unde acustica joacă un rol important. Datele Rehau din pCon.catalog conţin informaţii despre acustică şi pot fi vizualizate în pCon.planner, însă acestea nu pot fi vizualizate decât cu pluginul Acoustic. În următoarele poze se poate vedea reprezentarea grafică pentru gradul de absorbţie acustică în benzile 125 Hz, 500 Hz şi 2000 Hz. Mai multe informaţii despre pluginul Acoustic puteţi citi aici.